header banner
Default

Nauticlink biedt een overzicht van de beste manieren om een dag door Amsterdam te reizen


Een dag varen in Amsterdam is een ware belevenis. Vanaf het water genieten van de grachten, de monumentale grachtenpanden en andere bijzondere architectuur of een van de terrasjes aan het water. In de hoofdstad kom je ogen te kort om te genieten van al het moois. Wij maken een kleine ronde door de binnenstad. Maar eerst moeten we wat papierwerk verrichten. Een vaarroute door Amsterdam kan namelijk alleen met een speciale sticker op de boot. En die moeten we vooraf aanschaffen.

Vignet

Op mooie zomerse dagen stonden de Amsterdammers wel eens hoofdschuddend naar de gracht te kijken. Het was een kolkende massa kleine bootjes met daar doorheen de rondvaartboten. ‘Een onhoudbare situatie’, werd al jaren geroepen. De gemeente Amsterdam deed er wat aan en voerde een vignet in voor alle boten in Amsterdam, een flinke uitdaging. Iedereen die wil varen in Amsterdam moet sinds 1 januari een vignet hebben, een sticker op je boot met daarin een chip. De stad kan de chips zien op de kaart en zo in de gaten houden dat niet te druk wordt op bepaalde plekken. Gebeurt dat wel, dan kan de gemeente maatregelen nemen. 

Het vignet is verplicht in heel Amsterdam, dus ook de doorgaande vaarroutes, zoals de route van de Kostverlorenvaart van het Nieuwe Meer naar het IJ. Vaar je uitsluitend op het IJ, dan is er geen vignetverplichting. 

Hoe kom ik aan het vignet?

VIDEO: Met onze EIGEN ZEILBOOT GEZEILD naar AMSTERDAM! - Aflevering 120
Sailing Jibsea

Dat kan op twee manieren. Het is mogelijk om bij het invaren van Amsterdam een vignet te kopen. Dat kan helaas maar op drie plaatsen. Het is verstandiger om het vignet vooraf te bestellen. Doe dat wel op tijd, de ambtenaren hebben maximaal twee weken nodig om het vignet op te sturen met de post. Heb je de begeerde sticker in huis, vergeet dan niet om deze ook te activeren. 

Een vignet kost 40 euro en is drie jaar geldig. Voor een spoedbezorging betaal je 12,50 euro extra. Bestellen en activeren kan via amsterdam.nl/varen. Vaar je door Amsterdam zonder vignet, dan riskeer je een boete van 95 euro en moet je het vignet natuurlijk alsnog aanschaffen. Gekoppeld aan het doorvaartvignet krijg je eenmalig ’24 uur afmeren’, te activeren op een dag naar keuze. Wil je meer dagen afmeren, dan kost dat 30 euro per 24 uur.

Start vaarroute door Amsterdam

VIDEO: Kanaalovergang naar Amsterdam. Non-stop scheepvaartverkeer
Sam Holmes Sailing

We beginnen onze route in de Oude Houthaven aan het IJ, ten westen van het station. Vandaag gaan we de grachten verkennen en we varen de halve man van de Prinsengracht.

De Oude Houthaven is het punt waar de staande mast vaarroute door Amsterdam begint (of eindigt). Via de Kattensloot en de Kostverlorenvaart gaan zeiljachten ‘s avonds laat in konvooi richting de Nieuwe Meer. Een belevenis. Maar wij hebben geen staande mast en kunnen heel Amsterdam verkennen.

De Prinsengracht op

VIDEO: S1/E4; Vaar over het Noordzeekanaal van IJmuiden naar Amsterdam, Nederland
Sailing MV Lady Liselot

De Westerkeersluisbrug brengt ons meteen in de binnenstad. We verlaten het Westerkanaal bij de eerste afslag aan bakboord en draaien de Zoutkeetsgracht op richting het Westerdok. We passeren het Westerdok en gaan onder het spoor door. We zijn nu op de Korte Prinsengracht en zien aan bakboord de spitse torens van de Posthoornkerk, een evenementen-kerk met in januari het internationale Whisky Weekend. Wij moeten even opletten want er komt een nauwe passage. Het is de openstaande Eenhoornsluis. Kijk goed uit voor de rondvaartboten, deze schepen vallen onder de beroepsvaart en hebben te allen tijde voorrang. Na de Lekkeresluisbrug komen we op de Prinsengracht.

Brutaal als de Amsterdammers

VIDEO: Vaarplezier de serie: Varen in Amsterdam
Watersport-TV

In Amsterdam zijn talloze leuke cafeetjes. De meeste ook nog aan het water met terras op de kade. Aanleggen is een ander verhaal. Rondom bruggen en sluizen is een duidelijke zone met een bord met rode rand en een schuine streep door de P. Ga daar niet aanleggen. Het mag niet, je krijgt een boete, het is gevaarlijk en je kunt er vaak ook niet goed in of uit de boot wegens een hoge kade. 

Buiten deze vrije, maar verboden stukken is het lastig om een plekje te vinden. Overal liggen woonboten of andere schepen met een vaste ligplaats. Ook daar kun je niet aanmeren. Dubbel liggen zoals in de jachthaven en dan over elkaars voordek naar de wal, is hier niet aan de orde. Bewoners reageren zeer nors en hebben weinig begrip. Dus we houden ons aan de regels. Maar we willen ook wel even de benen strekken of genieten van een hippe havermelk-latte. Een beetje brutaal zijn mag. Zie je ergens een plekje waar je niemand hindert en er staan geen verbodsborden, dan ga je daar lekker liggen. Soms moet je even brutaal zijn, net als de Amsterdammers.

Langs het Rijks

VIDEO: Onervaren een sluis binnen varen
Benita Kooijman

We vervolgen onze vaarroute door Amsterdam. Voor de indrukwekkende Westerkerk aan bakboord komen we eerst langs het Anne Frank Huis. We gaan onder de tijdelijke gele loopbrug en de brug van de Rozengracht door. Dan volgen er nog vier bruggen voordat we de Prinsengracht gaan verlaten. Na de Agnietje Swarthofbrug slaan we stuurboord uit de Leidse Gracht op. Na drie bruggen komen we op een T-splitsing en gaan we bakboord uit. We zijn nu op de buitenste ring van de grachtengordel, de Singelgracht. Tegenover het Grand Café Lido is een openbaar toilet op de kant. Aan stuurboord passeren we het Rijksmuseum met daarachter het Museumplein en het Vondelpark. 

Toeristisch

VIDEO: Vaarvakantie 2021 #6 Tussen Edam en Amsterdam | De Canicula
De Canicula

Waar de Singelgracht de Amstel kruist gaan wij het brede water op. We slaan bakboord uit en varen meteen langs het prachtige Amstelhotel dat pal aan het water staat. Al snel komen we bij de Amstelsluizen met op de kant theater Carré. De Magere Brug wordt ‘s nachts verlicht. Nu komen we in het hart van de stad. Aan stuurboord het Waterlooplein. We gaan onder de Halvemaansbrug door en zien aan bakboord de coffeeshop Family First. Amsterdam wordt vanaf hier meer toeristisch.

Door de rosse buurt

VIDEO: Boat trip to the IJ, via Zaandam and North Sea Canal
Fred Snap

Onze vaarroute door Amsterdam leidt ons over het Rokin en vlak voor het ruiterbeeld van Koningin Wilhelmina volgen we het water naar stuurboord. Van de brede Amstel zijn we nu opeens op de smalle watertjes van de Grimburgwal gekomen. 

We pakken meteen de eerste afslag naar bakboord, de Oudezijds Voorburgwal, beter bekend als ‘de Wallen’. De kinderen moeten misschien even hun handen voor hun ogen houden, hoewel de echte rosse buurt zich niet aan het water bevindt. De Oudezijds Kolk is weer een avontuurlijk smal vaarwater. Maar zijn we eenmaal onder de brug van de Prins Hendrikkade door, dan is het vaarwater weer breder. We gaan stuurboord uit richting het Centraal Station. Het is hier weer druk met rondvaartboten, dus we houden goed uitkijk en geven tijdig aan welke kant we op willen door een duidelijke koers te varen.

Brouwersgracht brengt ons terug

VIDEO: ALLEEN HET IJSELMEER OVERSTEKEN MET HOGE GOLVEN! 🤯 Dit moet je zien!!🤩
Xander van IJzendoorn

Na de grote fietsenstalling aan stuurboord komen we weer op een splitsing. We gaan bakboord uit. Op de Haarlemmerbrug zijn de lekkerste haringen van Amsterdam te krijgen. We nemen de eerste afslag naar stuurboord, de Brouwersgracht op. Deze varen we helemaal uit en na de laatste brug zijn we weer op het Westerkanaal waar we vanmorgen in Amsterdam de vaarroute startten.

Sources


Article information

Author: Ricardo Good

Last Updated: 1704670443

Views: 1384

Rating: 4.3 / 5 (93 voted)

Reviews: 99% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ricardo Good

Birthday: 1994-11-10

Address: 501 Vaughan Burg Apt. 841, Lake Cody, VT 71031

Phone: +4379171150659882

Job: Human Resources Manager

Hobby: Camping, Quilting, Ice Skating, Chess, Swimming, Cycling, Cycling

Introduction: My name is Ricardo Good, I am a resolute, multicolored, talented, courageous, valuable, priceless, welcoming person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.